Om brosjyren

Brosjyren er ment som et supplement til Helsestasjonenes samtaler om barns seksuelle utvikling og forebygging av vold og overgrep. Målgruppen er foreldre og barn i småbarnsalderen (2-4).

Alle barn er forskjellige. Noen er sjenerte og andre ikke i det hele tatt. Gjennom å la barn sette ord på hva de liker og ikke liker, vise respekt og bekrefte deres følelser, lærer vi barna at deres følelser og grenser er viktige.

Akkurat som barn, er også foreldre forskjellige. Noen av oss synes det er helt greit å snakke om kropp, bruke ord som rompe, tiss, skjede og forklare hvordan man lager barn. Noen av oss synes det er vanskelig. Vi håper at denne brosjyren kan bidra til samtalen og gi rom for både tull og alvor om kropp og følelser.

La barna sette ord på illustrasjonene, syng den kjente barnesangen og gjerne den mer tøysete varianten: «Hode, skulder, kne og lår, rompa går (...)». Snakk om alle de rare lydene kroppen lager, tegn kroppen, prat om hva som er lov og ikke. Fortell barna hva de kan gjøre når noe føles ugreit. I brosjyren er informasjonen litt fortettet og man trenger ikke snakke om alt på en gang. Det beste er ofte å ta det det litt og litt, når barnet er interessert.

Om arbeidet

Arbeidet har tatt utgangspunkt i Helsestasjonenes faglige retningslinjer om seksuell utvikling. Vi har også hatt som mål å ligge språklig og metodisk tett opp til eksisterende ressurser som jegvet.no/barnehage og Kroppen min eier jeg.

Hode, skulder, kne og ...? er laget av Nok. Norge ved prosjektleder Sunniva Lundh i samarbeid med en tverrfalig referansegruppe. Designet er utført av Bardus Design og illustrasjonene er tegnet av Farsott.

Nok. Norge takker referansegruppen for innsatsen med gode innspill og faglige råd gjennom tre møter høsten 2021:

Elin Lesto Larsen, Kinn kommune, Helsesykepleier
Kjetil Ramborg, RVTS Øst, Spesialrådgiver og spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi
Lillian Skevik, Nok. Bergen, Sosionom og familieterapeut
Mariann Enoksen, Bergen Kommune, Helsesykepleier
Merete Olsen, Nok. Trøndelag, Barnevernspedagog og sexolog
Sveinung Odland RVTS Øst, Spesialrådgiver og spesialist i klinisk barne- og ungdomspsykologi
Trine Lise Næss Bøe, Nok. Bergen, Førskolelærer og famileterapeut